
Pri výbere potravín, dôveruj svojim zmyslom
Stalo sa ti už niekedy, že si zjedol niečo, čo už bolo pravdepodobne pokazené? Istotne to nebolo nič príjemné, no ak si zapamätáš týchto pár pravidiel, určite sa ti to už viac nestane.
Viete, ako odhaliť, že určitá potravina už nie je vhodná na jedenie? V prvom rade by si mal vedieť, že potraviny, ktorým by si sa mal vyhnúť, sa dajú ľahko rozpoznať podľa zmeny farby, chuti či vône. Zahraj sa na detektíva a spoľahni sa pritom na svoje zmysly: zrak, čuch a chuť.
Pozri, ovoňaj, ochutnaj
Dobre sa pozri, či povrch potraviny nie je slizký alebo nemá inú farbu ako je pre ňu charakteristická.
Ovoňaj, či potravina nemá nejakú inú vôňu, ako si zvyknutý, prípadne či už nezapácha.
Ochutnaj kúsok. Ak má potravina zmenenú chuť, napríklad kyslú alebo horkú, môže to znamenať, že už nie je dobrá.
V každom prípade, ak si nie si istý, spýtaj sa radšej rodičov alebo niekoho dospelého.
Na čo si dávať pozor pri teplom jedle, ako je napríklad obed či večera:
• Jedlo zjedz, kým je ešte čerstvé a teplé. Tak si budeš istý, že ti bolesť bruška určite nehrozí.
• Pamätaj, že na jedlo, ktoré dlho nechávaš na stole, pozývaš muchy či iný hmyz. Radšej dlho neotáľaj a pusť sa do jedla.
• Čistotu musíme dodržiavať aj v kuchyni a pri stolovaní. Pred jedlom si nielen musíš umyť ruky, ale aj aj tvoj príbor a tanier musia byť čisté.
• Tanier či miska, z ktorých budeš jesť by nemali byť naštiepené ani prasknuté.
• Nenechaj nikoho, aby ti pchal svoje prsty do jedla – je to nehygienické.
Chceš si pochutnať na balených potravinách, ako je napríklad keksík, bageta alebo jogurt:
• Potraviny nesmú byť po dátume spotreby.
• Je obal poškodený, napríklad roztrhnutý, potlačený alebo deravý? Znamená to, že potravina bola už dlhšie vystavená vzduchu a pravdepodobne už nebude dobrá. Radšej to nejedz.
• Verte svojim zmyslom a pred jedlom si dobre obzrite, ako potravina vyzerá. Vonia a vyzerá, ako má? Tak potom smelo do toho, dobrú chuť!
Dávaj pozor aj za ostatných. Ak sa stravuješ v školskej jedálni, a máš pocit, že niečo nie je v poriadku, mal by si o tom povedať svojej učiteľke alebo vychovávateľke, a to obzvlášť ak:
• Máš podozrenie, že jedlo na tvojom tanieri je pokazené, surové alebo staré.
• Balenie potraviny, napríklad keksíku alebo ovocného pyré, je poškodené.
• Máš pocit, že ten, kto pripravoval tvoje jedlo alebo ti ho naberal, nedodržal základné hygienické pravidlá – v jedle je napríklad vlas.
Milé deti, venujte pozornosť tomu, čo sa chystáte zjesť. Vyhnete sa tak bolesti brucha z možnej otravy jedlom. Ak si nie ste istí, neváhajte sa opýtať svojich rodičov, pani učiteľky či inej dospelej osoby.
Stalo sa ti už niekedy, že si zjedol niečo, čo už bolo pravdepodobne pokazené? Istotne to nebolo nič príjemné, no ak si zapamätáš týchto pár pravidiel, určite sa ti to už viac nestane.
Viete, ako odhaliť, že určitá potravina už nie je vhodná na jedenie? V prvom rade by si mal vedieť, že potraviny, ktorým by si sa mal vyhnúť, sa dajú ľahko rozpoznať podľa zmeny farby, chuti či vône. Zahraj sa na detektíva a spoľahni sa pritom na svoje zmysly: zrak, čuch a chuť.
Pozri, ovoňaj, ochutnaj
Dobre sa pozri, či povrch potraviny nie je slizký alebo nemá inú farbu ako je pre ňu charakteristická.
Ovoňaj, či potravina nemá nejakú inú vôňu, ako si zvyknutý, prípadne či už nezapácha.
Ochutnaj kúsok. Ak má potravina zmenenú chuť, napríklad kyslú alebo horkú, môže to znamenať, že už nie je dobrá.
V každom prípade, ak si nie si istý, spýtaj sa radšej rodičov alebo niekoho dospelého.
Na čo si dávať pozor pri teplom jedle, ako je napríklad obed či večera:
• Jedlo zjedz, kým je ešte čerstvé a teplé. Tak si budeš istý, že ti bolesť bruška určite nehrozí.
• Pamätaj, že na jedlo, ktoré dlho nechávaš na stole, pozývaš muchy či iný hmyz. Radšej dlho neotáľaj a pusť sa do jedla.
• Čistotu musíme dodržiavať aj v kuchyni a pri stolovaní. Pred jedlom si nielen musíš umyť ruky, ale aj aj tvoj príbor a tanier musia byť čisté.
• Tanier či miska, z ktorých budeš jesť by nemali byť naštiepené ani prasknuté.
• Nenechaj nikoho, aby ti pchal svoje prsty do jedla – je to nehygienické.
Chceš si pochutnať na balených potravinách, ako je napríklad keksík, bageta alebo jogurt:
• Potraviny nesmú byť po dátume spotreby.
• Je obal poškodený, napríklad roztrhnutý, potlačený alebo deravý? Znamená to, že potravina bola už dlhšie vystavená vzduchu a pravdepodobne už nebude dobrá. Radšej to nejedz.
• Verte svojim zmyslom a pred jedlom si dobre obzrite, ako potravina vyzerá. Vonia a vyzerá, ako má? Tak potom smelo do toho, dobrú chuť!
Dávaj pozor aj za ostatných. Ak sa stravuješ v školskej jedálni, a máš pocit, že niečo nie je v poriadku, mal by si o tom povedať svojej učiteľke alebo vychovávateľke, a to obzvlášť ak:
• Máš podozrenie, že jedlo na tvojom tanieri je pokazené, surové alebo staré.
• Balenie potraviny, napríklad keksíku alebo ovocného pyré, je poškodené.
• Máš pocit, že ten, kto pripravoval tvoje jedlo alebo ti ho naberal, nedodržal základné hygienické pravidlá – v jedle je napríklad vlas.
Milé deti, venujte pozornosť tomu, čo sa chystáte zjesť. Vyhnete sa tak bolesti brucha z možnej otravy jedlom. Ak si nie ste istí, neváhajte sa opýtať svojich rodičov, pani učiteľky či inej dospelej osoby.