Digitalizované materiály na stiahnutie

Digitalizované materiály na stiahnutie

Vážená pani učiteľka, vážený pán učiteľ,
sme radi, že ste sa stali súčasťou projektu Viem, čo zjem a prejavili tak záujem o podporu zdravého životného štýlu našich detí. V tejto sekcii nájdete nové digitalizované materiály na stiahnutie k piatim tematickým lekciám, ktoré sme pre vás pripravili v rámci projektu Viem, čo zjem. Materiály obsahujú manuály pre prednášajúcich, materiály na premietanie, videá a pracovné listy k práci so žiakmi počas dvoch plánovaných prednášok projektu.

Prvou aktivitou v poradí je prednáška, ktorú absolvujú žiaci s pracovníkom ÚVZ SR. Téma druhej prednášky je voliteľná a budú ju viesť poverení pedagógovia škôl.

Aby ste si mohli prezerať ďalší obsah určený pre registrované školy, musíte byť prihlásení na stránke.

Lekcia, ktorá sa realizuje prostredníctvom pracovníkov ÚVZ SR

1. lekcia: Hygiena potravín

Vďaka tejto lekcii sa žiaci oboznámia s problematikou správneho skladovania potravín. Naučia sa, ako čo najlepšie rozmiestniť potraviny v chladničke a naopak, ktorým potravinám vyhovujú izbové teploty. Dozvedia sa, ako narábať s potravinami pred ich prípravou, čo by si mali všímať na obaloch potravín (zloženie, dátum spotreby a minimálna trvanlivosť) a prečo je dôležité mať čisté ruky za každých okolností.

Voliteľné lekcie realizované prostredníctvom poverených pedagógov škôl

2. lekcia: Vyvážená strava

Jesť pestro znamená, že človek jedáva dostatočné množstvo rôznych druhov potravín, ktoré obsahujú dôležité živiny. Žiaci sa v tejto lekcii oboznámia so základnými živinami, v ktorých potravinách sa nachádzajú a prečo sú pre naše telo také dôležité (bielkoviny, tuky, sacharidy, minerálne látky a voda). V pestrej strave nájdeme všetko od ovocia až po zeleninu, mäso, oriešky, ryby alebo ryžu. Pomocou zdravého taniera sa žiaci naučia, v akom množstve by sme mali jednotlivé potraviny konzumovať, aby naše telo mohlo správne fungovať.

3. lekcia: Ovocie a zelenina

Táto lekcia žiakom priblíži, prečo je také dôležité mať vo svojom jedálnom lístku dostatok ovocia a zeleniny. Dozvedia sa, ako by mal vyzerať zdravý tanier, kedy počas dňa by sme mali konzumovať ovocie a kedy zeleninu. V lekcii sa oboznámia tiež s tým, aký je rozdiel medzi lokálnymi a dovážanými potravinami, ktoré bežne konzumujeme. Vďaka kalendáru sezónnych potravín si pripomenú, kedy u nás dozrievajú rôzne druhy ovocia a zeleniny.

4. lekcia: Riziká zlého stravovania

Ide o poučnú lekciu, ktorá žiakom opisuje základné poruchy zlého stravovania, ako je porucha príjmu potravy, prejedanie sa či málo pohybu a tekutín, s ktorými sa môžu stretnúť oni sami alebo ich kamaráti. Dozvedia sa, prečo je pre správne fungovanie tela taký dôležitý príjem živín a dostatok tekutín, no zároveň, ako sa takýmto problémom vyhnúť.

5. lekcia: Pitný režim

Lekcia, ktorá žiakom pútavo priblíži jednu z najdôležitejších zložiek nášho tela – vodu. V jej úvode si žiaci pripomenú čo to vlastne voda je a aké dôležité funkcie zohráva v ľudskom organizme. Neskôr sa hravou formou dozvedia, aké dôležité je dodržiavať pravidelný pitný režim a akými rôznymi spôsobmi nám telo dáva najavo nedostatok tekutín. Interaktívna hra na záver lekcie preskúša vedomosti žiakov o tom, ktoré nápoje sú pre telo najvhodnejším zdrojom tekutín.

6. lekcia: Energia

Vďaka tejto najnovšej lekcii sa žiaci hravou formou naučia, aké živiny potrebujú na to, aby mali dostatok energie, vládali sa hýbať, športovať, hrať sa či učiť. Žiaci tak bližšie nazrú do sveta sacharidov, tukov a bielkovín, ktoré prijímajú práve z potravy. Dozvedia sa, v akých potravinách sa jednotlivé živiny nachádzajú, ako vyzerá ich delenie, ale aj to, v akom množstve by ich mali konzumovať a ako ich správne rozdeliť do jednotlivých chodov dňa.