Tlačené materiály na stiahnutie

Tlačené materiály na stiahnutie

Vážená pani učiteľka, vážený pán učiteľ,
sme radi, že ste sa stali súčasťou projektu Viem, čo zjem a prejavili tak záujem o podporu zdravého životného štýlu našich detí. V tejto sekcii nájdete materiály na stiahnutie k štyrom tematickým lekciám, ktoré sme pre vás pripravili v rámci projektu Viem, čo zjem. Materiály obsahujú manuály pre prednášajúcich, materiály na premietanie a pracovné listy k práci so žiakmi počas dvoch plánovaných prednášok projektu.

V 4. ročníku projektu sú pre školy pripravené nové digitalizované verzie lekcií. Tlačené verzie škola využíva len v prípade, ak nedisponuje technickým vybavením (interaktívna tabuľa), alebo v prípade, ak by nastal problém so spustením aplikácie. Prvou aktivitou v poradí je prednáška, ktorú absolvujú žiaci s pracovníkom ÚVZ SR. Téma druhej prednášky je voliteľná a budú ju viesť poverení pedagógovia škôl.

Aby ste si mohli prezerať ďalší obsah určený pre registrované školy, musíte byť prihlásený na stránke.

Lekcia, ktorá sa realizuje prostredníctvom pracovníkov ÚVZ SR

Hygiena potravín

Vďaka tejto lekcii sa žiaci oboznámia s problematikou správneho skladovania potravín. Naučia sa, ako čo najlepšie rozmiestniť potraviny v chladničke a naopak, ktorým potravinám vyhovujú izbové teploty. Dozvedia sa, ako narábať s potravinami pred ich prípravou, čo by si mali všímať na obaloch potravín (zloženie, dátum spotreby a minimálna trvanlivosť) a prečo je dôležité mať čisté ruky za každých okolností.

Voliteľné lekcie realizované prostredníctvom poverených pedagógov škôl

Vyvážená strava

Jesť pestro znamená, že človek jedáva dostatočné množstvo rôznych druhov potravín, ktoré obsahujú dôležité živiny. Žiaci sa v tejto lekcii oboznámia so základnými živinami, v ktorých potravinách sa nachádzajú a prečo sú pre naše telo také dôležité (bielkoviny, tuky, sacharidy, minerálne látky a voda). V pestrej strave nájdeme všetko od ovocia až po zeleninu, mäso, oriešky, ryby alebo ryžu. Pomocou zdravého taniera sa žiaci naučia, v akom množstve by sme mali jednotlivé potraviny konzumovať, aby naše telo mohlo správne fungovať.

Ovocie a zelenina

Táto lekcia žiakom priblíži, prečo je také dôležité mať vo svojom jedálnom lístku dostatok ovocia a zeleniny. Dozvedia sa, ako by mal vyzerať zdravý tanier, kedy počas dňa by sme mali konzumovať ovocie a kedy zeleninu. V lekcii sa oboznámia tiež s tým, aký je rozdiel medzi lokálnymi a dovážanými potravinami, ktoré bežne konzumujeme. Vďaka kalendáru sezónnych potravín si pripomenú, kedy u nás dozrievajú rôzne druhy ovocia a zeleniny.

4. lekcia: Riziká zlého stravovania

Ide o poučnú lekciu, ktorá žiakom opisuje základné poruchy zlého stravovania, ako je porucha príjmu potravy, prejedanie sa či málo pohybu a tekutín, s ktorými sa môžu stretnúť oni sami alebo ich kamaráti. Dozvedia sa, prečo je pre správne fungovanie tela taký dôležitý príjem živín a dostatok tekutín, no zároveň, ako sa takýmto problémom vyhnúť.