Tipy na zdravé recepty

Tipy na zdravé recepty

Celozrnný chlieb

Celozrnný chlieb

Ingrediencie

  • 350g ražnej múky
  • 150g hladkej múky
  • 350ml vody
  • 20g droždia
  • 1 kávová lyžička kryštálového cukru
  • 1 lyžica drvenej rasce
  • 2 lyžice slnečnicových semienok
  • 2 lyžice sezamových semienok
Hannah Mikulová  |    |    |  4.A trieda

Postup

1. Pripravíme kvások: Do šálky dáme malé množstvo vody a rozdrobíme do nej droždie, pridáme cukor a droždie necháme vykysnúť.
2. Do veľkej misy dáme ražnú aj hladkú múku a spolu zamiešame. Pridáme rascu, soľ a zvyšnú vodu. Cesto zamiesime.
3. Do hotového cesta pridáme lyžicu slnečnicových a sezamových semienok. Premiesime a vytvarujeme bochník, ktorý posypeme slnečnicovými a sezamovými semienkami. V mise pod utierkou na teplom mieste necháme vykysnúť.
4. Z vykysnutého cesta na kuchynskej doske vytvarujeme bochník. Povrch na niekoľkých miestach narežeme šikmými rezmi ostrým nožom do hĺbky asi 5 cm.
5. Teplotu v rúre nastavíme na 220 oC. Predhriatu rúru zvlhčíme vodou a chlieb pečieme asi 20 minút, potom teplotu znížime na 190 oC a pečieme ďalších 25 až 30 minút, kým bochník nezíska peknú hnedú farbu. Hotový chlieb necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.