
Tipy na zdravé recepty
Kuskus s mäskom na dusenej zelenine

Ingrediencie
- kuskus
- mletá červená paprika
- koriander
- soľ
- olivový olej
- cibuľa
- cesnak
- mäso (akékoľvek)
- zmes pikantného korenia
- zelenina - mrkva, biela reďkovka, cícer, kapusta, zemiaky, tekvica (podľa chuti)
- bobkový list
- rozmarín
- rasca
Postup
Kuskus si pripravíme v špeciálnom hrnci, ktorý je zložený z dvoch častí. Dolu sa dusí mäso so zeleninou, v hornom hrnci s dierkami sa naparuje kuskus. Najprv kuskus okoreníme červenou paprikou, mletým koriandrom a pridáme aj olivový olej. Celé to posolíme a prelejeme teplou vodou. Všetko dôkladne premiešame a necháme 10 minút postáť. V spodnom hrnci si na olivovom oleji orestujeme cibuľu, cesnak a mäso (najlepšie jahňacie, ale môže byť aj hovädzie, či kuracie alebo ryba). Potom už len máličko okoreníme harisou- zmes pikantného korenia z chilli papričiek (prírodný liek proti bacilom). Začneme pridávať zeleninu: mrkvu, bielu reďkovku, predom namočený cícer, kapustu, zemiaky, tekvicu, pridáme rímsku rascu, rozmarín a bobkový list. Nakoniec všetko podlejeme vodou. Spodný hrniec musíme dobre utesniť (alobalom), aby dobre priliehal. Kuskus dáme do horného hrnca. Dole dusíme asi 30 minút, v hornom hrnci si zároveň pripravujeme kuskus pripravuje. Podľa typu mäsa pridáme dusenie. Po uvarení kuskus zmiešame so šťavou z duseného ragú. Dusené mäso naaranžujeme na kuskus a ozdobíme chilli papričkami, čiernymi olivami a vareným vajíčkom. Dobrú chuť!
Kuskus je z tvrdej pšenice, jačmeňa alebo prosa. Toto jedlo sa pripravuje najzdravším spôsobom: dusením a naparovaním. Toto jedlo má aj veľa zeleniny. Vhodné na obed, keďže je tam mäso ako zdroj bielkovín, ale môže byť servírované aj večer ako vegetariánsky kuskus bez mäsa.