Tipy na zdravé recepty

Tipy na zdravé recepty

Kuskus s mäskom na dusenej zelenine

Kuskus s mäskom na dusenej zelenine

Ingrediencie

  • kuskus
  • mletá červená paprika
  • koriander
  • soľ
  • olivový olej
  • cibuľa
  • cesnak
  • mäso (akékoľvek)
  • zmes pikantného korenia
  • zelenina - mrkva, biela reďkovka, cícer, kapusta, zemiaky, tekvica (podľa chuti)
  • bobkový list
  • rozmarín
  • rasca
Jasmine Ridene  |    |    |  3.C trieda

Postup

Kuskus si pripravíme v špeciálnom hrnci, ktorý je zložený z dvoch častí. Dolu sa dusí mäso so zeleninou, v hornom hrnci s dierkami sa naparuje kuskus. Najprv kuskus okoreníme červenou paprikou, mletým koriandrom a pridáme aj olivový olej. Celé to posolíme a prelejeme teplou vodou. Všetko dôkladne premiešame a necháme 10 minút postáť. V spodnom hrnci si na olivovom oleji orestujeme cibuľu, cesnak a mäso (najlepšie jahňacie, ale môže byť aj hovädzie, či kuracie alebo ryba). Potom už len máličko okoreníme harisou- zmes pikantného korenia z chilli papričiek (prírodný liek proti bacilom). Začneme pridávať zeleninu: mrkvu, bielu reďkovku, predom namočený cícer, kapustu, zemiaky, tekvicu, pridáme rímsku rascu, rozmarín a bobkový list. Nakoniec všetko podlejeme vodou. Spodný hrniec musíme dobre utesniť (alobalom), aby dobre priliehal. Kuskus dáme do horného hrnca. Dole dusíme asi 30 minút, v hornom hrnci si zároveň pripravujeme kuskus pripravuje. Podľa typu mäsa pridáme dusenie. Po uvarení kuskus zmiešame so šťavou z duseného ragú. Dusené mäso naaranžujeme na kuskus a ozdobíme chilli papričkami, čiernymi olivami a vareným vajíčkom. Dobrú chuť!

Kuskus je z tvrdej pšenice, jačmeňa alebo prosa. Toto jedlo sa pripravuje najzdravším spôsobom: dusením a naparovaním. Toto jedlo má aj veľa zeleniny. Vhodné na obed, keďže je tam mäso ako zdroj bielkovín, ale môže byť servírované aj večer ako vegetariánsky kuskus bez mäsa.