Tipy na zdravé recepty

Tipy na zdravé recepty

Losos s grilovanou zeleninou, cesnakovo-hráškovým pestom a zálievkou

Losos s grilovanou zeleninou, cesnakovo-hráškovým pestom a zálievkou

Ingrediencie

  • Na 1 porciu potrebujeme:
  • Losos:
  • 100g losos / čerstvý/
  • himalájska soľ
  • olivový olej / na pečenie lososa a grilovanej zeleniny, do pesta /
  • citrón, limetková šťava
  • mikrozelenina z červenej redkvičky / vlastná výroba/
  • Zálievka:
  • 1 dcl fermentované kyslé mlieko / vlastná výroba/
  • 1/2 KL Bio mladý zelený jačmeň - prášok
  • morská soľ- štipka, majorán
  • provensálske byliny, majorán, petržlenová vňať
  • Grilovaná zelenina:
  • 1 cuketa so šupkou
  • 3ks baby mrkva
  • 50 g pór
  • 50g BIO karfiol
  • 1 stredne veľký batát
  • korenie: morská soľ,bobkový list,rímska rasca, koriander, čierne korenie, kurkuma, oregáno, kôpor
  • cesnak, šalotka
  • Cesnakovo-hráškové pesto:
  • 50g zelený krášok
  • 20g čerstvý medvedí cesnak,
  • limetková šťava, soľ
  • slnečnicové semienka namočené na noc vo vode
Naďa Staníková  |  Nižný Klátov, Klátovská 56, Nižný Klátov  |  Nižný Klátov  |  6 trieda

Postup

Najprv si pripravíme grilovanú zeleninu. Všetku zeleninu si nakrájame na približne rovnaké kúsky a premiešame s olivovým olejom, do ktorého sme pridali rôzne druhy korenia. Nakoniec posypeme posekaným kôprom. Dáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 150 °C asi 15-20minút.

Pesto si pripravíme tak, že na malom množstve olivového oleja orestujeme zelený hrášok, osolíme, pridáme nasekaný medvedí cesnak a spolu prehrejeme. Pridáme slnečnicové semienka,1PL olivového oleja a limetkovej šťavy a ponorným mixérom vyrobíme pesto.

Zálievku si pripravíme tak, že do fermentovaného mlieka pridáme zelený jačmeň, štipku morskej soli, provensálske byliny, majorán a petržlenovú vňať.

Lososa si osolíme z oboch strán, pokvapkáme citrónom a opekáme z oboch strán, najprv na koži.

Servírujeme posypané s mikrobylinkami z červenej redkvičky z vlastnej výroby.