
Tipy na zdravé recepty
Losos s grilovanou zeleninou, cesnakovo-hráškovým pestom a zálievkou

Ingrediencie
- Na 1 porciu potrebujeme:
- Losos:
- 100g losos / čerstvý/
- himalájska soľ
- olivový olej / na pečenie lososa a grilovanej zeleniny, do pesta /
- citrón, limetková šťava
- mikrozelenina z červenej redkvičky / vlastná výroba/
- Zálievka:
- 1 dcl fermentované kyslé mlieko / vlastná výroba/
- 1/2 KL Bio mladý zelený jačmeň - prášok
- morská soľ- štipka, majorán
- provensálske byliny, majorán, petržlenová vňať
- Grilovaná zelenina:
- 1 cuketa so šupkou
- 3ks baby mrkva
- 50 g pór
- 50g BIO karfiol
- 1 stredne veľký batát
- korenie: morská soľ,bobkový list,rímska rasca, koriander, čierne korenie, kurkuma, oregáno, kôpor
- cesnak, šalotka
- Cesnakovo-hráškové pesto:
- 50g zelený krášok
- 20g čerstvý medvedí cesnak,
- limetková šťava, soľ
- slnečnicové semienka namočené na noc vo vode
Postup
Najprv si pripravíme grilovanú zeleninu. Všetku zeleninu si nakrájame na približne rovnaké kúsky a premiešame s olivovým olejom, do ktorého sme pridali rôzne druhy korenia. Nakoniec posypeme posekaným kôprom. Dáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 150 °C asi 15-20minút.
Pesto si pripravíme tak, že na malom množstve olivového oleja orestujeme zelený hrášok, osolíme, pridáme nasekaný medvedí cesnak a spolu prehrejeme. Pridáme slnečnicové semienka,1PL olivového oleja a limetkovej šťavy a ponorným mixérom vyrobíme pesto.
Zálievku si pripravíme tak, že do fermentovaného mlieka pridáme zelený jačmeň, štipku morskej soli, provensálske byliny, majorán a petržlenovú vňať.
Lososa si osolíme z oboch strán, pokvapkáme citrónom a opekáme z oboch strán, najprv na koži.
Servírujeme posypané s mikrobylinkami z červenej redkvičky z vlastnej výroby.