
Tipy na zdravé recepty
Losos so zeleninou a hráškovým pyré

Ingrediencie
- Losos:
- 100 g losos
- 1 strúčik cesnaku
- ½ limetky
- 1 PL sójovej omáčky
- mleté čierne korenie, mletá paprika (podľa chuti)
- olej na vyprážanie
- Zelenina:
- 150 g rôznej zeleniny (môže byť aj mrazená)
- 1 - 2 PL oleja
- Hráškové pyré:
- 100 g hrášok (môže byť aj mrazený)
- 100 g zemiaky
- 8 g maslo
- soľ, mleté biele korenie (podľa chuti)
Postup
Najprv si predhrejeme rúru na 190 – 195°C. Pripravíme si hárok alobalu (30 x 30 cm).
Pripravíme si marinádu. Do misky najemno nastrúhame (pretlačíme) cesnak. Pridáme šťavu z limetky, sójovú omáčku, trochu čierneho mletého korenia a mletej červenej papriky.
V marináde dôkladne obalíme filet z lososa. Necháme ho ešte aspoň 5 minút marinovať v miske.
Namarinovaného lososa zabalíme do alobalu. Položíme na pekáč, resp. plech a pečieme 15 – 18 minút v rúre vyhriatej na 190 – 195°C.
Mrazenú zeleninu vložíme do sitka a prelejeme vodou.
Do panvice dáme olej. Necháme olej rozpáliť. Vložíme zeleninu a orestujeme.
Hrášok, nadrobno nakrájané zemiaky dáme do malého hrnca. Podlejeme vodou, pridáme soľ a mleté biele korenie. Varíme domäkka.
Po uvarení zlejeme prebytočnú vodu, pridáme maslo a ponorným mixérom rozmixujeme na jemné pyré.