Tipy na zdravé recepty

Tipy na zdravé recepty

Losos so zeleninou a hráškovým pyré

Losos so zeleninou a hráškovým pyré

Ingrediencie

  • Losos:
  • 100 g losos
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ limetky
  • 1 PL sójovej omáčky
  • mleté čierne korenie, mletá paprika (podľa chuti)
  • olej na vyprážanie
  • Zelenina:
  • 150 g rôznej zeleniny (môže byť aj mrazená)
  • 1 - 2 PL oleja
  • Hráškové pyré:
  • 100 g hrášok (môže byť aj mrazený)
  • 100 g zemiaky
  • 8 g maslo
  • soľ, mleté biele korenie (podľa chuti)
krúžok Environmentálnej výchovy  |  ZŠ Jána Palárika Majcichov, 536, Majcichov  |  Majcichov  |  V. trieda trieda

Postup

Najprv si predhrejeme rúru na 190 – 195°C. Pripravíme si hárok alobalu (30 x 30 cm).

Pripravíme si marinádu. Do misky najemno nastrúhame (pretlačíme) cesnak. Pridáme šťavu z limetky, sójovú omáčku, trochu čierneho mletého korenia a mletej červenej papriky.

V marináde dôkladne obalíme filet z lososa. Necháme ho ešte aspoň 5 minút marinovať v miske.

Namarinovaného lososa zabalíme do alobalu. Položíme na pekáč, resp. plech a pečieme 15 – 18 minút v rúre vyhriatej na 190 – 195°C.

Mrazenú zeleninu vložíme do sitka a prelejeme vodou.

Do panvice dáme olej. Necháme olej rozpáliť. Vložíme zeleninu a orestujeme.

Hrášok, nadrobno nakrájané zemiaky dáme do malého hrnca. Podlejeme vodou, pridáme soľ a mleté biele korenie. Varíme domäkka.

Po uvarení zlejeme prebytočnú vodu, pridáme maslo a ponorným mixérom rozmixujeme na jemné pyré.