
Tipy na zdravé recepty
Mrkvová torta s tvarohovým krémom

Ingrediencie
- približne 300g nahrubo nastrúhanej mrkvy
- 250g hladkej špaldovej múky
- 200g trstinového cukru
- 100ml oleja
- 50ml mlieka (približne, ak je cesto husté pridáme viac)
- 2 vajíčka
- po 1čajovej lyžičke kypriaceho prášku, sódy bikarbóny a škorice
- približne po 50g nasekaných vlašských orechov, brusníc a hrozienok
- Na krém: 1 jemný polotučný tvaroh, 1 kyslú smotanu, 1 vanilkový cukor a med podľa chuti
Nina Černochová | Základná škola s materskou školou Partizánska Ľupča 419, Partizánska Ľupča 419, | Partizánska Ľupča | 4.A trieda
Postup
Na cesto najskôr vyšľaháme vajíčka s cukrom. Pridáme olej a mlieko, nastrúhanú mrkvu, potom preosiatu múku s práškom do pečiva, sódou bikarbónou a škoricu. Nakoniec pridáme orechy, hrozienka a brusnice. Jemne vymiešame cesto, ktoré vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Pečieme na 170-180 st, okolo 45min, alebo podľa skúseností s rúrou, na konci môžeme urobiť skúšku špilkou, či je cesto dopečené.
Cesto necháme vychladnúť. Na krém vyšľaháme tvaroh, kyslú smotanu a vanilkový cukor. Med pridáme podľa chuti, ale tak aby nebol veľmi sladký. Krém rozotrieme na vychladnutý korpus, môžeme ešte dozdobiť orechami, plátkami mrkvy alebo tým čo máme radi. Necháme vychladiť v chladničke aspoň 2 hodiny.