Tipy na zdravé recepty

Tipy na zdravé recepty

Quinoa s grilovaným batátom a zeleným šalátom

Quinoa s grilovaným batátom a zeleným šalátom

Ingrediencie

  • 100 g quinoa (juhoamerická bezlepková „pseudoobilnina“ s vysokým obsahom výživných látok)
  • 4 dcl zeleninového vývaru (použiť môžete napr. bio z DM-ka)
  • olivový olej
  • 1 veľký batát
  • zmes listových zelených šalátov (napr. ľadový šalát, rímsky šalát, polníček, špenát a určite rukola)
  • šťava z citróna
  • morská soľ
Nela Mader Kutská  |    |    |  5.A trieda

Postup

Rúru predhrejeme na 180˚C. Batát si nakrájame na malé kocky. Misku na pečenie potrieme olivovým olejom, pridáme batát a grilujeme / pečieme v rúre, kým nie je mäkký, približne 20 minút. Medzitým si uvaríme zeleninový vývar. Do hrnca dáme za lyžicu olivového oleja, na ktorom krátko opražíme quinou a postupne pridávame po malých naberačkách vývar. Priebežne miešame, kým sa quinoa neuvarí (postupujeme podobne ako pri varení pravého talianskeho rizota). Do uvarenej quinoy zamiešame grilovaný batát. Podávame so zeleným šalátom, ktorý pripravíme nasledovne: do misy si podľa chuti natrháme umyté zelené listové šaláty, posolíme morskou soľou, pridáme šťavu z citróna a olivový olej, nakoniec dobre premiešame.