Tipy na zdravé recepty

Tipy na zdravé recepty

Rizoto s dusenou krkovičkou

Rizoto s dusenou krkovičkou

Ingrediencie

  • ryža
  • cibuľa
  • diétna saláma
  • krkovička bez kosti
  • hrášok
  • kukurica
  • baby karotka
  • hrebíček
  • štipka soli
  • štipka čierneho korenia
  • štipka hladkej múky
  • lyžička oleja
  • lyžička masla
Monika Maronová  |    |    |  7.A trieda

Postup

RIZOTO:
Ryžu upravíme klasicky podusením na cibuľke, hrebíčku, soli a čiernom korení. Podlejeme vodou a necháme dodusiť. Do ryže vmiešame na pásiky pokrájanú diétnu salámu, ktorú sme predtým rýchlo nechali prudko opiecť na oleji. Salámu pridáme do ryže, môžeme aj za tepla. Na troche oleja a masla podusíme mrazený hrášok, kukuricu, baby karotku, podlejeme trochou vody, osolíme a necháme podusiť do mäkka. Zeleninu bez šťavy pridáme k ryži s opraženou salámou. Nedávame veľa šťavy zo zeleniny, aby nebolo rizoto ako blato.

DUSENÁ KRKOVIČKA:
Osolené hrubšie pláty krkovičky bez kosti osolíme, prudko osmažíme na oleji a podlejeme vodou. Dusíme asi hodinku pod pokličkou, potom k mäsu pridáme zbytok baby karotky, kukurice a mrazeného hrášku. Po podusení mäsa podlejeme vodou, aby sa vytvorila šťava. Necháme dusiť do mäkka. Mierne pridáme hladkú múku na zahustenie podľa vlastného uváženia. Ak to ostane husté, tak prilejeme studenú vodu. Toto rizoto môžeme servírovať spoločne s mäsom alebo samostatne.