
Tipy na zdravé recepty
Superľahká bábovka bez múky

Ingrediencie
- 4 vajíčka
- 100 g hnedého nerafinovaného cukru
- 5 PL olivového oleja
- 3 PL pomletých arašidov (hodiť do mixéra)
- 5 PL pomletého kokosu (hodiť do mixéra, bude jemnejší)
- 4 PL pomletých mandlí (majú v Lidli)
- 1 kopcová KL kypriaceho prášku (najlepšie bez fosfátov)
- 2 zarovnané PL kvalitného kakaa
- sušené slivky alebo hrozienka
Postup
Vajíčka oddelíme do dvoch misiek na žĺtky a bielky. Najskôr vymiešame žĺtky s cukrom na penu, až kým sa cukor nerozpustí. Počas miešania, keď už je pena hotová prilejeme olivový olej a prisypeme kypriaci prášok do pečiva. Stále mixujeme mixérom. Keď je pena hotová, vymiešame ešte bielka na sneh. Mixér odložíme, vezmeme varešku a zľahka primiešavame striedavo oriešky a sneh. Vznikne krásne penové cesto. Polovicu cesta nalejeme do vopred vymastenej a vysypanej formy hrubou múkou. Do polovice cesta, ktoré nám ostalo, zamiešame kakao spolu s hrozienkami alebo nakrájanými sušenými slivkami. Vylejeme na biele cesto do formy. Pečieme na 170 °C asi na 30 až 40 minút. Vyberieme po teste so špajdlou (ak na špajdle, ktorú pichneme do koláča v rúre neostane prilepené cesto, bábovka je hotová). Vyklopíme a posypeme práškovým cukrom.