Tlačené materiály na stiahnutie

Tlačené materiály na stiahnutie

Vážená pani učiteľka, vážený pán učiteľ,
sme radi, že ste sa stali súčasťou projektu Viem, čo zjem a prejavili tak záujem o podporu zdravého životného štýlu našich detí. V tlačenej podobe máte k dispozícii 4 lekcie, ktoré obsahujú manuály pre prednášajúcich, materiály na premietanie a pracovné listy pre žiakov (lekcie: Hygiena potravín, Vyvážená strava, Ovocie a zelenina, Riziká nevhodného stravovania).

V rámci digitalizovaných materiálov je pre školy pripravených 6 lekcií v rozsahu 6 vyučovacích hodín (Hygiena potravín, Vyvážená strava, Ovocie a zelenina, Riziká nevhodného stravovania, Pitný režim a Energia). Tlačené verzie škola využíva len v prípade, ak nedisponuje technickým vybavením (interaktívna tabuľa), alebo v prípade, ak by nastal problém so spustením aplikácie.

Aby ste si mohli prezerať ďalší obsah určený pre registrované školy, musíte byť prihlásený na stránke.

Hygiena potravín

Vďaka tejto lekcii sa žiaci oboznámia s problematikou správneho skladovania potravín. Naučia sa, ako čo najlepšie rozmiestniť potraviny v chladničke a naopak, ktorým potravinám vyhovujú izbové teploty. Dozvedia sa, ako narábať s potravinami pred ich prípravou, čo by si mali všímať na obaloch potravín (zloženie, dátum spotreby a minimálna trvanlivosť) a prečo je dôležité mať čisté ruky za každých okolností.

Vyvážená strava

Jesť pestro znamená, že človek jedáva dostatočné množstvo rôznych druhov potravín, ktoré obsahujú dôležité živiny. Žiaci sa v tejto lekcii oboznámia so základnými živinami, v ktorých potravinách sa nachádzajú a prečo sú pre naše telo také dôležité (bielkoviny, tuky, sacharidy, minerálne látky a voda). V pestrej strave nájdeme všetko od ovocia až po zeleninu, mäso, oriešky, ryby alebo ryžu. Pomocou zdravého taniera sa žiaci naučia, v akom množstve by sme mali jednotlivé potraviny konzumovať, aby naše telo mohlo správne fungovať.

Ovocie a zelenina

Táto lekcia žiakom priblíži, prečo je také dôležité mať vo svojom jedálnom lístku dostatok ovocia a zeleniny. Dozvedia sa, ako by mal vyzerať zdravý tanier, kedy počas dňa by sme mali konzumovať ovocie a kedy zeleninu. V lekcii sa oboznámia tiež s tým, aký je rozdiel medzi lokálnymi a dovážanými potravinami, ktoré bežne konzumujeme. Vďaka kalendáru sezónnych potravín si pripomenú, kedy u nás dozrievajú rôzne druhy ovocia a zeleniny.

Riziká nevhodného stravovania

Ide o poučnú lekciu, ktorá žiakom opisuje základné poruchy zlého stravovania, ako je porucha príjmu potravy, prejedanie sa či málo pohybu a tekutín, s ktorými sa môžu stretnúť oni sami alebo ich kamaráti. Dozvedia sa, prečo je pre správne fungovanie tela taký dôležitý príjem živín a dostatok tekutín, no zároveň, ako sa takýmto problémom vyhnúť.