
Tipy na zdravé recepty
Lievance

Ingrediencie
- Cesto: 200 g hladkej celozrnnej špaldovej múky, 50 g trstinového cukru, 2 vajíčka, 250 ml mlieka, 2 PL oleja, 1 prášok do pečiva, 1 balíček citrónová kôra, štipka soli, olej na smaženie,
- Na ozdobu: 300 g zmrazeného lesného ovocia, 150 g trstinového cukru, malinový lekvár, šľahačka
Tomáš Brocký | Základná škola s materskou školou Čaka, č.364, Čaka | Čaka | 5. trieda
Postup
Do mlieka rozbijeme vajíčka, pridáme olej a postupne všetky ostatné suroviny a metličkou vyšľaháme na hladké hustejšie cestíčko. Na rozpálenú panvicu s trochou oleja naberačkou nalievame malé množstvo a pečieme lievance. Keď sa začnú tvoriť bublinky, lievance obrátime.
Do kastróla pridáme lesné ovocie a trstinový cukor a za občasného miešania necháme rozpustiť na hustú omáčku.
Hotové lievance potrieme lekvárom, ozdobíme šľahačkou a prelejeme lesným ovocím.