
Tipy na zdravé recepty
Proteínová pizza

Ingrediencie
- 1 ks vajce
- 1 ks vaječný bielok
- 100g ovsené vločky jemné
- 250g odtučnený tvaroh
- štipka soli
- 200g paradajkový pretlak
- pizza korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 100g dusená šunka s 95% podielom mäsa
- 150g mozzarella strúhaná
- ďalšie ingrediencie podľa chuti (kukurica, šampiňóny, olivy, cibuľa....)
Postup
Ako prvé si zapneme rúru na 200°C, aby sa nám vyhriala. Ďalej si pripravíme plech, na ktorý
uložíme papier na pečenie. Z pretlaku, pretlačeného cesnaku, soli a pizza korenia pripravíme
omáčku na pizzu. Všetko spolu zamiešame a dochutíme. Pripravíme si ingrediencie, ktoré
budeme potom ukladať na pizzu. Pokrájame si šampiňóny, olivy, cibuľu... Vajcia, ovsené
vločky, tvaroh a soľ vysypeme do jednej misky a začneme ponorným mixérom mixovať, až
kým nám nevznikne kaša. Ak je cesto príliš husté, môžeme pridať trochu vody. Zoberieme si
lyžicu, ktorou ukladáme cesto na plech vystlaný papierom na pečenie, môže byť do tvaru
štvorca i kruhu. Následne hotové cesto potrieme pripravenou omáčkou, poukladáme naň
ingrediencie podľa chuti, v našom prípade šunku, mozzarellu a kukuricu. Vložíme do rúry
a pečieme približne 20-25 minút.
Príprava: 20- 25 minút (závisí od typu rúry)
Opis:
Tento recept sme s deťmi robili v škole na hodine krúžku - varíme, pečieme. Keďže vyučujem
v škole predmet viem čo zjem, je dobré, aby deti poznali aj zdravé varianty receptov. Kto
neľúbi pizzu? A ešte k tomu, keď jej príprava je bez kysnutia, zdĺhavého
čakania, s jednoduchou prípravou a dobrými nutričnými hodnotami? Deti i dospelí si pizzu
zamilujú, pretože si ju môžu dopriať bez nafukovania, zlého pocitu prejedania sa a je takmer
nerozoznateľná od klasickej pizzy. Je ľahká na prípravu, hotová do pár minút a obsahuje veľa
bielkovín, pre správny rast svalstva. Salámu sme zamenili za kvalitnú šunku s vysokým
podielom mäsa, klasický syr (napr. eidam) vieme ľahko zameniť za mozzarellu a pizzu
doplniť o množstvo rôznorodej zeleniny.